Van 3D model naar sieraad

Gepubliceerd op 1 februari 2021 om 16:00

In deze eerste blog neem ik jullie mee in de techniek van de verloren was methode. Dit is een veel gebruikte techniek bij het maken van sieraden, vooral bij sieraden waar meerdere stuks van worden gegoten, maar hier kom ik op terug in één van mijn volgende blogs. Nu gaat het erom hoe het van ontwerp op de computer gaat naar uiteindelijk sieraad.

 

1. Het sieraad wordt in een 3D CAD programma getekend en op een speciale manier opgeslagen, zodat het met een hele precieze 3D printer kan worden geprint.
2. Deze bestanden worden naar het besturingssysteem van de 3D-printer geladen. Waar de sieraden worden geplaatst op een virtuele plaat. Op deze virtuele plaat kunnen ongeveer 25 ringen. Als alles geplaatst is, wordt het naar de 3D-printer gestuurd.
3. In de printer ligt een aluminium plaat, dit is het oppervlak waarop geprint wordt. Deze plaat moet elke keer in de printer worden gelegd. Als dit gedaan is kan de 3D-printer aan worden gezet.
4. Als de 3D-printer na een aantal uren klaar is met printen. Wordt de plaat met de prints uit de 3D-printer gehaald. De prints kunnen er nu afgehaald worden. Maar doordat de wasmodellen aardig vast zitten aan de plaat en de wasmodellen fragiel zijn, wordt er een ijskoude aluminium plaat onder de aluminium plaat met de wasmodellen geplaatst, zodat de modellen makkelijk van de plaat afgehaald kunnen worden.
5. Alle prints worden met een ondersteunend materiaal geprint. Dit zorgt ervoor dat de modellen in alle vormen geprint kunnen worden. Dit ondersteunende materiaal lost op door een licht verwarmd alcoholhoudend (isopropyl alcohol) bad.
6. Als de wasmodellen vrij zijn van het ondersteunende materiaal, kunnen de wasmodellen worden opgeboomd. Met het opbomen van de wasmodellen moet er opgelet worden in welk edelmetaal er gegoten wordt. Elk edelmetaal heeft zijn eigen cuvette.
7. De wasboom wordt gewogen. Aan de hand van het gewicht van de wasboom wordt er een berekening gemaakt hoeveel edelmetaal er gebruikt moet worden tijdens het gieten.
8. Nadat alle modellen zijn opgeboomd, kan de cuvette met folie om de wasboom. Er zit folie om de cuvette zodat het gips er niet uit stroomt. Als het gips is gemengd met water kan het gips in de cuvette gegoten worden. Door trillingen worden de luchtbelletjes eruit getrild.

9. Na twee uur wachten is de gips uitgehard. De folie en de rubberen voet worden verwijderd. De cuvette wordt nu op zijn kop in de oven gezet. De was smelt eruit.
10. De cuvette wordt meteen van de oven in de vacuüm gietmachine geplaatst, waardoor het te gieten edelmetaal niet meteen afkoelt als het in de cuvette wordt gegoten. Zodra het metaal op temperatuur is, wordt het onder vacuüm in de cuvette gegoten.

12. De cuvette wordt uit de gietmachine gehaald en in een bak met water afgekoeld. Delen van het gips wordt zacht, waardoor de gegoten boom er makkelijk uit te halen is. Om al het gips te verwijderen, wordt het gips met water onder hoge druk eraf gespoten.
13. Om de boom geheel schoon te maken wordt het in een bad met zuur gelegd.
14. Als de boom schoon is, worden alle modellen van de boom geknipt.
15. De modellen worden afgewerkt, gepolijst en eventueel voorzien van een galvano laag.